Za roditelje i učenike

 

UPUTE RODITELJIMA
ZAŠTITITE DIJETE OD RIZIKA KOJE NOSI KOMUNIKACIJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA (NPR.FACEBOOK) S NEPOZNATIMA

Poštovani,

jasno je da dijete ima pravo na svoju ograničenu privatnost, no ne smijete podleći pričama kako vi kao roditelj nemate nikakvo pravo saznanja o djetetovom životu izvan roditeljskog doma. Dijete nema pravo na privatnost u mjeri da vam smije zabraniti saznanje s kim ono komunicira putem mobitela, tko su mu prijatelji na društvenim mrežama na Internetu (npr.facebook), odnosno putem e-maila. Nije ugrožavanje privatnosti znati s kim se druži u parku i na igralištu, izvan škole. Treba vas zanimati i s kim kontaktira putem ovih i sličnih medija.
Ako dijete smanjuje ton mobitela, skriva se od vas kad čita i šalje poruke, ne dopušta da pogledate njegov facebook profil dok je na Internetu, i briše e-mail poruke, važno je da razgovarajte s njim o tome s kim se dopisuje. Nemojte prihvatiti odgovor kako se to vas kao roditelja ne tiče.
Upozorite dijete da ne ulazi u komunikaciju s nepoznatim osobama jer se one mogu lažno predstaviti.
Obratite pažnju na noćno komuniciranje vašeg djeteta putem mobitela i interneta, pratite njegove troškove – razgovara li više nego što to može s bonom koji ste mu kupili. Upozorite ga da ne prima bonove za mobitel od nepoznatih osoba, jer ne može znati kakve su njihove namjere.

Upozorite ga da nepoznatima ne daje podatke o sebi, obitelji i prijateljima, da im ne otkriva svoje prezime, adresu, ni školu koju pohađa, kao i da im ne šalje fotografije jer zlonamjerna osoba to može zlorabiti.
Važno je da dijete zna da ćete ga zaštititi i da vam se može obratiti za pomoć čak i kad je učinilo nešto nedopušteno. Uzajamno povjerenje olakšat će razgovor s djetetom o SMS, MMS i e-mail porukama koje ono prima i šalje.
Ako vaše dijete dobiva prijeteće poruke i pornografske slike ili se od njega traži da šalje svoje slike, odmah obavijestite policiju. Sačuvajte podatke i fotografije na mobitelu ili računalu jer će to olakšati otkrivanje počinitelja.
Nikako nemojte sami pokušavati otkriti tko prijeti djetetu jer ćete time onemogućiti policiju u pribavljanju dokaza – ako počinitelj shvati da mu pokušavate utvrditi identitet, uništit će sve dokaze o ostvarenim kontaktima s djetetom.

Jeste li znali kako je Srednja ekonomska škola jedna od prvih škola u Bosni i Hercegovini koja u poslovanju Vježbovnih tvrtki ima implementiran sustav Web shop na CMS sustavu webnode?

Posjetite web stranice naših VT.

Slatki kutak: https://shop-slatkikutak.webnode.hr

Galant-Livno: https://galant-shop.webnode.com/

Agro-Livno: https://agro-livno.webnode.com

Beauty-Livno  https://beauty-livno.webnode.com 

Life d.o.o. :  https://life-livno.webnode.com 

Sir-com d.o.o. https://sircom-livno.webnode.com