SAJAM VJEŽBOVNIH TVRTKI I DAN OTVORENIH VRATA SREDNJE EKONOMSKE ŠKOLE LIVNO 2017

Završen je peti po redu i već tradicionalni Sajam vježbovnih tvrtki "Let’s Do Business" - Livno 2017, održan 28.travnja u sportskoj dvorani ekonomske škole. Sudjelovalo je deset vježbovnih tvrtki s područja Livna, Kupresa i Orašja. I ovaj sajam je održan pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, ministra Petra Galića, te općinskog načelnika Livna, Luke Čelana.

U sklopu sajma održani su i Dani otvorenih vrata Srednje ekonomske škole Livno gdje je više od 200 učenika livanjskih osnovnih škola dobiti više informacija o novim smjerovima koji će im biti ponuđeni u novoj školskoj godini u ekonomskoj školi, da se upoznaju s kabinetima i opremom škole, te profesore  i njihove učenike-asistente pitaju sve ono što ih zanima o nastavi, uvjetima i radu u ekonomskoj školi. Svojim sudjelovanjem u konkretnim aktivnostima u vremenu posjete učenici su mogli steći uvid u široku lepezu aktivnosti koje ekonomska škola nudi svojim učenicima kroz redovitu nastavu i izvannastavne aktivnosti. Tako je učenicima osnovnih škola prikazan interaktivan način rada kroz suvremeno opremljene multimedijalne kabinete iz ekonomske skupine predmeta, zemljopisa, hrvatskog jezika, matematike, stranih jezika i informatike.

Peti po redu i već tradicionalni Sajam vježbovnih tvrtki "Let’s Do Business" - Livno 2017, održan je 28.travnja u sportskoj dvorani ekonomske škole. Sudjelovalo je deset vježbovnih tvrtki s područja Livna, Kupresa i Orašja. I ovaj sajam je održan pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, ministra Petra Galića, te općinskog načelnika Livna, Luke Čelana.
 
U sklopu sajma održani su i Dani otvorenih vrata Srednje ekonomske škole Livno gdje je više od 200 učenika livanjskih osnovnih škola dobiti više informacija o novim smjerovima koji će im biti ponuđeni u novoj školskoj godini u ekonomskoj školi, da se upoznaju s kabinetima i opremom škole, te profesore  i njihove učenike-asistente pitaju sve ono što ih zanima o nastavi, uvjetima i radu u ekonomskoj školi.
 
Svojim sudjelovanjem u konkretnim aktivnostima u vremenu posjete učenici su mogli steći uvid u široku lepezu aktivnosti koje ekonomska škola nudi svojim učenicima kroz redovitu nastavu i izvannastavne aktivnosti. Tako je učenicima osnovnih škola prikazan interaktivan način rada kroz suvremeno opremljene multimedijalne kabinete iz ekonomske skupine predmeta, zemljopisa, hrvatskog jezika, matematike, stranih jezika i informatike.

Koncept vježbovne tvrtke, započet u Srednjoj ekonomskoj školi prije više od  15. godina, zasniva se na principu "poslovanja na rubu stvarnosti", što znači da tvrtke osnovane u školama rade sve što i tvrtke u stvarnom poslovnom svijetu, osim što posluju fiktivnom robom i fiktivnim financijama. U tvrtki se uče "poslovanju" od početka: od osnivanja do zatvaranja tvrtke, zaokružujući tako svoje znanje i vještine potrebne za suvremeno poslovanje.

Naučiti s 15 ili 16 godina registrirati tvrtku, prijaviti djelatnike, voditi računovodstvo, naručiti robu ili uslugu, platiti račun u inozemstvu i izračunati koliki pritom porez platiti državi – svakodnevni je posao učenika-zaposlenika naših Vježbovnih tvrtki. Preko vježbeničkih tvrtki moguće je nabaviti gotovo sve - ekološki uzgojeno povrće, domaći sir, sokove i vino, namještaj, kozmetiku, igračke, računala i računalnu opremu, automobile, kamione, tekstil, rukotvorine, vjenčanice i večernje haljine, zatim klima-uređaje, telefone ili keramiku.


U svojim tvrtkama učenici tri školska sata na tjedan provode kao direktori, računovođe ili samo djelatnici tvrtke u kojoj sve funkcionira kao za pravo.

Program Vježbovna tvrtka je zamišljen kao usvajanje i utvrđivanje teorijskoga znanja kroz konkretno obavljanje poslova koji se inače obavljaju u pravoj organizaciji.

Program Vježbovna tvrtka u našoj školi provodi se već dugi niz godina u zanimanju ekonomist i komercijalist.

Učenici uče kako se stvarno osniva tvrtka, kako se obavljaju sve poslovne komunikacije i financijske transakcije, kako se prezentira proizvod/usluga te knjigovodstveno evidentiraju sve promjene.

Dakle, učenici postaju zaposlenici u tvrtki te međusobno, s drugim tvrtkama, posluju putem interneta. Oglašavaju svoje proizvode i usluge na internetskoj stranici (sami ju izrađuju), a u što vjernijoj simulaciji stvarnih poslovnih događaja pomažu im partnerske tvrtke (stvarne tvrtke koje im daju potrebne smjernice za poslovanje). Na taj se način povezuje škola i gospodarstvo, a učenici koji pohađaju taj program tijekom obrazovanja se nakon školovanja lakše i brže uključuju u stvarni poslovni svijet.

Učenici spoznaju kako djeluje gospodarski sustav naše države (a i međunarodno poslovanje) uz sve potrebne institucije.  Razvijaju kreativnost, profesionalizam u obavljanju pojedinoga posla, zanimanje za struku, komunikativnost, poduzetnički duh, međusobnu toleranciju i uče poštivati različitosti. Nastavnik postaje samo koordinator njihovih aktivnosti jer postupno sve zadatke i odgovornost prenosi na učenike - zaposlenike.

U taj se program uključuje sve više škola, zasad ga provodi više od 90% ekonomskih škola u Bosni i Hercegovini a ponosno smijemo istaknuti kako je naša škola "škola-mentor" za druge škole koje tek ulaze u svijet takvog načina učenja i obrazovanja. Takav je način učenja razvijen u Europi već dugi niz godina, a  sve više država ga prihvaća i razvija u svojim zemljama. Osim u zemljama zapadne Europe, već ga imaju Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska, Srbija, Albanija, Crna Gora, Makedonija, Turska itd. Postoji i u zemljama drugih kontinenata. Stoga se učenicima omogućuje međusobno poslovanje putem interneta, a sudjelovanjem na sajmovima pokazuju svoje prezentacijske vještine.
U našoj školi se krajem travnja organizira Sajam vježbovnih tvrtki gdje učenici - zaposlenici predstavljaju svoj rad te sklapaju poslove kao i na stvarnim sajmovima.

 

Jeste li znali kako je Srednja ekonomska škola jedna od prvih škola u Bosni i Hercegovini koja u poslovanju Vježbovnih tvrtki ima implementiran sustav Web shop na CMS sustavu webnode?

Posjetite web stranice naših VT.

Slatki kutak: https://shop-slatkikutak.webnode.hr

Galant-Livno: https://galant-shop.webnode.com/

Agro-Livno: https://agro-livno.webnode.com

Beauty-Livno  https://beauty-livno.webnode.com 

Life d.o.o. :  https://life-livno.webnode.com 

Sir-com d.o.o. https://sircom-livno.webnode.com