MOBITEL NA RUČNI POGON

Savršena spravica koja je osvojila svijet ipak ima jednu manu: teško se njome mogu koristiti planinari, moreplovci i svi oni koji su više dana odvojeni od civilizacije i bez mogućnosti napajanja baterije iz električne mreže. Motorola zato nudi novo rješenje: baterijicu s običnom pokretnom ručicom. Puni se brzim okretanjem ručice u jednom smjeru, kao što su naše bake mljele kavu u starinskom mlincu. Minuta „mljevenja“ osigurava čak deset minuta rada mobitela, što je svakako isplativ odnos fizičkog rada i ugodnog čavrljanja.

 
RUKAVICA ZA GLUHE

Ideja je rođena u restoranu brze hrane. Jedan mladi ljubitelj elektronike žvakao je svoj hamburger pokraj grupice gluhih momaka koji su svoje narudžbe priopćivali znakovima rukama. Kako poslužitelj nije znao jezik znakova, grupa mladih vodila je sa sobom jednog starijeg čovjeka koji je njihove znakove prevodio u govorni jezik. Mladom elektroničaru svidjeli su se gluhi mladići i pomislio je da bi se mnogo bolje provodili da ne moraju svagdje sa sobom voditi toga strogog starijeg čovjeka da objašnjava njihove znakove. Čim je došao kući, bacio se na posao: na običnu rukavicu za golf montirao je senzore pokreta i složio kompjutorski program koji te pokrete prevodi u riječi. Rezultat je bio izvrstan: na malom ekranu postavljenom na rukavici slovima se ispisivalo sve ono što je ruka svojim pokretima govorila. Mladić je osvojio prestižnu nagradu za znanost, a gluhi su dobili vrlo praktično pomagalo koje ih čini samostalnijima u životu.

 

TENISICE NA KOTAČIMA

Zašto hodati kad možemo letjeti? Krilatica je tvrtke za proizvodnju cipela, koja je proizvela neobične tenisice. Kad onoga tko ih nosi promatrate iz daljine, čini vam se da lebdi iznad zemlje. Tajna je u kotačićima, tako malim da se mogu uvući u potplat. Izvučeni, pretvaraju tenisice u vrlo brze rolerice, a uvučeni, pretvaraju ih u obične, „pristojne“ tenisice. Koliko je taj izum zgodan, najbolje znaju strastveni roleri, kojima je u rolama onemogućen pristup u škole, javne ustanove, kafiće, trgovine… tenisice na kotačima zaista su dobar kompromis.

 

 
DEŽURNA MAJICA

Smart Shirt je naizgled sasvim obična, bijela, malo kvalitetnija majica. No njezina su vlakna su tekstilna vlakna isprepletena s finim optičkim vodičima. Zahvaljujući tome, ona neprestano mjeri sve vaše vitalne znakove: srčani ritam, temperaturu, krvni tlak… sve te podatke pohranjuje u svoj minijaturni kompjutor, povezan s centralom podataka u kojoj stalno dežuraju ljudi zaduženi za nadzor svih nositelja majica. Pođe li nešto po zlu u vašem organizmu, računalo smjesta šalje centrali alarmni signal. Dežurni u centrali hitno upućuje medicinski tim k vama. Kad liječnik dođe do vas, preko kompjutora vaše majice ima točan pregled svega što se događalo u vašem organizmu te vas može odmah početi liječiti. Majica je namijenjena malim bebama dok spavaju, starijim ljudima, onima koji su pretrpjeli teške operacije, vatrogascima, vojnicima, policajcima… zasad još vrlo skupa, vjerojatno će se još neko vrijeme koristiti samo u vojne svrhe…

 

NEČUJNA GLAZBA

Beskrajno vježbati neku glazbenu dionicu, a ne uznemiriti pritom svoje  susjede od sada je moguće zahvaljujući seriji nečujnih glazbala japanske tvrtke Yamaha, nazvanoj „Silent“. Ti instrumenti nemaju rezonantnu kutiju i zbog toga prilikom sviranja ne ispuštaju nikakav čujan zvuk. No zahvaljujući ugrađenim napravama za obradu i prijenos zvuka, svirač preko zvučne kacige na glavi čuje sve što svira.

 

 
 
HELIKOPTER ŠPIJUN

Težak je malo manje od pola kilograma, može letjeti naprijed-natrag, lijevo-desno, njime se upravlja daljinski, a u sebi nosi malu bežičnu kameru. Služi za nadzor parkova i privatnih posjeda. S obzirom da djeluje iz zraka, odakle nijedan provalnik ne očekuje ništa loše, vrlo je učinkovit.

 

„PAMETNI“ GRUDNJAK

Visoka tehnologija napokon i u donjem rublju! Pri najmanjem treskanju naramenice „pametnog“ grudnjaka automatski se skraćuju, a njegov opseg se smanjuje. Potpuno štiti grudi pri skokovima, trčanju ili naglim pokretima tijela. To omogućuju košarice košarice izrađene od materijala protkanog vlaknima koja su ujedno senzori osjetljivi na pokrete i vodiči električne struje. Naramenice i leđni dio napravljeni su od superrastezljivih vlakana koja su također vodiči. Čim senzori u košaricama „namirišu“ pokret, prenose to naramenicama putem električnih impulsa, i one se istog trena zatežu, dodatno učvršćujući grudi.

 

SUPERPAPIR

Na sveučilištu u Floridi proizveden je "superpapir", koji je 500 puta izdržljiviji od čelika! Načinjen je od molekula karbonskih vlakana, niti koje su 50 tisuća puta tanje od ljudske vlasi! Tako je taj papir i tanak, i savitljiv, i čvrst...i nepoderiv!

 

 

 

VJERNI KOVČEG“ IZUMLJEN U ENGLESKOJ

Izumljen je kovčeg koji poput vjernog psa slijedi svog gospodara. Ima motorić i kotačiće, i uvijek na korak dva ide iza svog gospodara. On, pak u džepu nosi mali aparat koji kovčegu prenosi komande putem malog infracrvenog senzora.

 

 
 
TKANINA KOJA SE SAMA ZAKRPA

Francuski istraživači uspjeli su stvoriti elastično tkivo koje se, kad ga poderemo, može samo „zakrpati“. Dovoljno je rubove poderane tkanine rukama spojiti, a molekule tkiva se same od sebe povežu i tkanina je za 15 minuta opet čitava, kao nova! Budemo li jednom imali hlače od tog materijala, mama ne će ni saznati ako ih poderemo.

Jeste li znali kako je Srednja ekonomska škola jedna od prvih škola u Bosni i Hercegovini koja u poslovanju Vježbovnih tvrtki ima implementiran sustav Web shop na CMS sustavu webnode?

Posjetite web stranice naših VT.

Slatki kutak: https://shop-slatkikutak.webnode.hr

Galant-Livno: https://galant-shop.webnode.com/

Agro-Livno: https://agro-livno.webnode.com

Beauty-Livno  https://beauty-livno.webnode.com 

Life d.o.o. :  https://life-livno.webnode.com 

Sir-com d.o.o. https://sircom-livno.webnode.com