Nasmijah se, nisam ni osmjeh spustio već neki rekoše - zašto si neozbiljan-zar ti jedini ne vidiš kakva su teška vremena?

Na to doista i zaplakah jer me bijaše stid što se nasmijah, no pročitah na licima pitanje - zašto nitko ni da se nasmije, zar i ti stavljaš još jedan kamen na svu ovu tugu oko nas?

Osmjehnuo sam se, da barem nekom bude lakše no odmah čuh – pogledaj ga što se  pretvara pred ljudima kao da ni jednu brigu na svijetu nema.

Smrknuo sam se, pa rekoše – teška čovjeka Bože moj, pogledaj ga kako se smrknuo odmakni se od takvoga.

Zašutjeh, pa rekoše – pusti, vidiš smotana čovjeka, ne zna ni progovoriti pa da čujemo što misli.

Progovorih, pa rekoše – ma pusti takve, nema vajde od onih koji puno pričaju.

Oprostih onima koji me svojim riječima i djelima povrijediše, pa rekoše – vidiš nemoj biti kao on - slab i kukavica, jer da je pravi čovjek on bi se osvetio zbog onog što mu uradiše.

Uzvratih na nepravdu, pa rekoše – vidiš kako je nečovjek, to je zbog bahatosti koja je pri njemu, a da je čovjek-pravednik ne bi bio takav nego bi oprostio kako i piše u Božjim zapovijedima

Onda sam shvatio kako je uzalud pokušati dostići zadovoljstvo ljudi, što god napraviš biti ćeš kritiziran, jer je zadovoljstvo čovjeka i ljudske duše cilj do kojeg se ne može doći...

Zanimljivost tjedna

DIJALOG

Hej, jesi znao kako je razmak između tračnica na željeznicama  u SAD-u točno 4 stope i 8,5 palaca (incha) tj.  1,43 m. 

Pojma nisam imao, a zašto baš toliko?

Zato što je toliki razmak između željezničkih tračnica britanske željeznice. Obzirom su željeznice u SAD-u gradili Englezi, koristili su i u Americi istu mjeru.

OK. Zvuči logično, ali zašto u Engleskoj koriste tu mjeru?

Zato što su prvi vagoni u Engleskoj izrađeni u radionici koja je prije izrade vagona proizvodila kočije za dame i gospodu, engleske plemiće i dobrostojeće građane. Za željezničke vagone su iskoristili isto podvožje koje su prije koristili za kočije.

OK. No, meni i dalje nije jasno zašto su za podvožja kočija koristili baš tu mjeru (4 stope i 8,5 inča), nekako mogu prihvatiti onaj jedan metar ali gdje nađoše 43 centimetra :-)

Zato što je razmak točkova na kočijama bio prilagođen starim europskim putevima koji su imali zabilježenu baš tu širinu.

Zašto su putevi imali tu dimenziju?

Zato što su  puteve napravili stari Rimljani za vrijeme svojih osvajačkih pohoda. Njihove dvokolice sa konjskom zapregom imale su istu tu mjeru.

A zašto su rimske dvokolice imale baš tu mjeru?

Zato što su (vjerovali ili ne) zapregu konstruirali tako da je bila široka točno onoliko koliko su iznosile dvije prosječne konjske stražnjice.

Konačno:

Američki space shuttle ima dva rezervoara za gorivo (SRB – Solid Rocket Booster), koje izrađuje firma Thiokol u saveznoj državi Utah (Juta). Inženjeri koji su projekirali rezervoare su htjeli napraviti ih širim, ali su bili ograničeni širinom željezničkih tunela, kroz koje je prolazio vlak sa rezervoarima. Širina  tunela je određena razmakom tračnica.

 Zaključak:

Najnapredniji primjerak američke tehnologije je zasnovan na širini stražnjice rimskoga konja!

 

 

Jeste li znali kako je Srednja ekonomska škola jedna od prvih škola u Bosni i Hercegovini koja u poslovanju Vježbovnih tvrtki ima implementiran sustav Web shop na CMS sustavu webnode?

Posjetite web stranice naših VT.

Slatki kutak: https://shop-slatkikutak.webnode.hr

Galant-Livno: https://galant-shop.webnode.com/

Agro-Livno: https://agro-livno.webnode.com

Beauty-Livno  https://beauty-livno.webnode.com 

Life d.o.o. :  https://life-livno.webnode.com 

Sir-com d.o.o. https://sircom-livno.webnode.com